SERNIK PRAWIE IDEALNY
bez spodu, wierzchu i lukru - bo "dietetyczny"
- 1 kg sera tłustego (żadne wiaderka itp - porządny tłusty biały ser)
- 300-400 gr. serka cream cheese (lidlowskiego lub Piątnica Twój Smak)
- 5 jajek
- 1 masło
- 1 budyń waniliowy/śmietankowy
- 1 i 1/4 szklanki cukru
- wanilia
Ser zmielić ( ja mielę raz na oczkach do maku). Masło ubić z cukrem i wanilią - dodawać na zmianę ser z jajkami. Na koniec wsypać budyń - przełożyć do formy. Piec w 120 stopniach - około 2 godziny - dopiec 15 minut w 150 stopniach. Zostawić w piekarniku aż ostygnie.
Do środka można dodać rodzynki moczone w rumie, brzoskwinie, lub jak w moim przypadku wiśnie z żelu.
Oczywiście można zrobić spód, kratkę na wierzchu i polukrować - wtedy będzie na bogato ; )
Przepis jest wypadkową kilku przepisów znalezionych w sieci.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz