Przepyszne i efektowne ciasteczka... z przepisu Bajaderki
Składniki:
- 225 g połamanej gorzkiej czekolady
- 110 g masła
- 2/3 szklanki cukru (dałam troszkę mniej)
- 3 duże jajka
- 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 1 i 2/3 szklanki mąki pszennej
- cukier puder - około pół szklanki - do obtoczenia
Czekoladę rozpuścić z masłem z masłem - schłodzić.
Jajka ubić z cukrem i ekstraktem waniliowym na puszysta masę, połączyć z rozpuszczona czekoladą. Dodać proszek do pieczenia, sól i na końcu make, dobrze wymieszać i schłodzić co najmniej 3 godziny lub przez noc.
Rozgrzać piekarnik do temperatury 165ºC.
Cukier puder (okolo szklanki) wsypać na talerz.
Ciasto nabierać łyżeczką do herbaty i formować male kuleczki, obtaczać je w cukrze pudrze i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec ok. 10-12 minut - podczas pieczenia ciasteczka lekko się spłaszczą i popękają. Przestudzić na drucianej siateczce.
Uwagi:
- nie piec za długo
- formować mocno zimne ciasto
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz